MERSİN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
  • Neredeyim :

Yenişehir

YENİŞEHİR

İlçe Haritası



















Yenişehir İlçesi kimlik kartı

2008 yılında ilçe teşkilatı kurulmuştur. Nüfusu 2018 yılı sonu itibariyle 258.694 kişidir.

Kaymakamlık     Tel: 0 324 326 80 10

Belediye             Tel: 0 324 326 47 63


Yenişehir Gece (Fotoğrafa_Ahmet GÜLLÜ) (15).jpg

Hz. Miktad (Muğdat) Camii

Ankara Kocatepe Camii'nden sonra, Cumhuriyet döneminin ikinci büyük cami Muğdat Semti'ndedir. Cemaat yeri, Ana kubbe, son cemaat yeri ve mahfil katından ibaret olan ve klasik Osmanlı mimarisi tarzındaki yapı, toplam Üç'er şerefeli ve 81 metre uzunluğunda 6 adet minaresi, konferans salonu, kütüphane, aşevi, sağlık ocağı ve diğer birimleriyle külliye özelliği taşır.

Muğdat Camii (Fotoğrafa_Ahmet GÜLLÜ) (15).jpg

Başnalar Kalesi

Mersin’in 15 km kuzeybatısındaki İnsu Mahallesinden  stabilize bir yolla 300 m. yakınına gidildikten sonra geri kalan yol yürüyerek, kaleye ulaşılmaktadır. Kuzucubelen’in kuzeydoğusundadır. Üç tarafı vadiyle çevrili olup, doğusu ormanlık ve dağlıktır. Kesintisiz duvarlarıyla yedigen bir plana sahip olan kalenin üç kulesi bulunmaktadır. Duvar örgü sisteminden Bizans döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır.


Mersin Arkeoloji Müzesi

Çağdaş müzecilik faaliyetlerinin yürütülmesine imkân veren fiziki şartların sağlanması için Yenişehir İlçesi, Gazi Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde 7.465 m2’lik kapalı alanı olan müzede, eserlerin sergileneceği salonların yanında geçici sergi salonları, çocuklar için arkeopark uygulama alanları, kütüphane, hediyelik eşya satış yeri, kafeterya gibi sosyal alanlar da yer almaktadır.    
 

Mersin Arkeoloji Müzesi (Fotoğrafa_Ahmet GÜLLÜ) (9).jpg

Müzede toplam 1.435 adet eser sergilenmektedir. Ziyaretçiler, giriş katında bulunan zaman tünelinde tarihe bir yolculuk yaparak, kronolojik sergi salonunda uygarlıkların her alanda nasıl gelişip neler yapabildiklerini izleyecek, ölü kültü alanında kültürlerde ölü gömme geleneklerini, etnografik salonda insanlarımızın geçmişten günümüze kullandığı etnografik eserlerin yanında Yumuktepe Höyüğü yakınında bulunan Huğ Evinin replikasını görecektir.

Birinci katta sergilenen sikkelerle uygarlıkların yapısı yakından izlenecek aynı salonda Toroslar İlçesi sınırlarında Müftü Deresi kenarında bulunan ve 9000 yıldır kesintisiz yerleşim gören Yumuktepe Höyüğünün canlandırmasını ve kazıdan çıkan eserleri, Mezitli İlçesinde bulunan ve MÖ. 3. bin yıldan MS. 6. yüzyılın sonlarına kadar iskân gören Soli-Pompeipolis Antik Kentini, Erdemli İlçesinde bulunan MÖ. 4. yüzyıldan günümüze kadar yerleşim gören ve Antik Dönemde zeytinyağı ticareti ile ünlenen Elaiussa-Sebaste Antik Kentinin arkeolojik zenginliğine tanık olacaktır.


Günümüzün modern teknolojileri kullanılarak yapılan Mersin Arkeoloji Müzesinde; ziyaretçi, geçmiş uygarlıkların yaşam ve sanatını, düşüncelerini, inançlarını öğrenmenin yanında kafeteryasında soluklanıp çay kahve içecek, kütüphanesinde araştırıp bilgilenecek, Müze Yolu ve Müzepark adını verdiğimiz alanlarda bir gününü dolu dolu yaşayacaktır.

Mersin Arkeoloji Müzesi (Fotoğrafa_Ahmet GÜLLÜ) (3).jpg

21. yüzyıla ve Mersin ilimize yakışır bir şekilde modern müzecilik anlayışıyla yapılan Arkeoloji Müzesi, kentimizin tarihi ve kültürel değerlerinin en iyi biçimde korunmasını ve yaşatılmasını sağlamanın yanında sosyal tesisleriyle yaşayan, yaşatan ve öğreten bir müze olarak şehrimiz kültür ve turizmine büyük katkı sağlamaktadır. Mersin'e gelen yerli ve yabancı konuklara “görmeden gitme” diyebileceğimiz yerlerin başında Arkeoloji Müzesi gelmektedir.

Pazartesi tüm gün, dini bayramların ise birinci günü öğlene kadar kapalı, diğer günlerde mesai saatleri içerisinde ziyarete açıktır.